Pages

Sunday, May 30, 2010

~Insan Bergelar Sahabat~

Sejak aku kecik2 lagi...ak da biasa sangat main sorang2...buat hal sendiri je..almaklumlah...dalam adik beradik..aku sorang je perempuan..yang lain lelaki..mane nak amik port ngn aku ni..kesian aku kan...dan xdelak pulak aku rapat ngn mak aku..ak pon pelik...tp aku da biasa..ak dari kecik da biasa sendiri...tapi bile ak makin gede' ni...ak jumpe mcm2 jenis manusia...dan aku da mule mencari kawan....bukan senang nak cr kawan ni...kadang2 org tu memilih sgt dlm berkawan. Aku pon jenis yg pendiam..x bnyk ckp..and kurang cerdik orgnye...lagila xde sape nak berkawan ngn aku..tp bak kate pepatah org tua2...no man is an island...means...tiada sorang pon manusia ditakdirkan tuk bersendiri lam doniaa ni..sume pasti berpasangan..jadikk secara otomatiknye jiwe tuk ade sorang kawan tu menjadi2..(mcm poyo kan ayat)...

kawan yg aku mule2 sekali kenal dalam idop aku adalah mase aku berumur 2 tahun...masetu aku br je pindah kat taman yg maju dan berjaya nya itu...die sebaya ngn aku..aku ngn die memang sekepala...tp bukan kongsi kepala ye mcm kembar siam tu...start aku kenal die...ak da jadik mcm setan...wakwakwkakwka...besela..kalo da setan tanduk 2 da jumpe setan tanduk 3...jadikla setan..setan...setan...setan..setan...kakakaka...ak rase boleh dikatekan tiap2 ari aku ngn die merayap sampai ke senja...sangat aktif ya...setan mmg aktif senja2..itu x dinafikan...kekeke..ak dan dia membesar bersama...sekolah bersama...kelas pon same...cuma bile dia masuk darjah berapa ek aku pon lupe...die da pindah sekola lain...tp sume tu x memutuskan kegiatan kitorang..rumah sebela2 je pon..bley lari mane sgt ye x...ak paling tak lupa...bila ade satu minggu tu aku dgn dia selalu bertandang ke sawah belakang taman permata...kat sawah tu ade sungai...yang memisahkan kawasan aku dengan kampung sebelah..kitorang mmg tiap2 ptg lepakking kat sawah tu...yela..kami org banda...jarang2 dpt jumpe sungai...budget mcm lepak tepi pantai la...wawawaw...kdg2 budak kampung sebela tu gayat tgk kitorang kat situ...saje nyemak sekali lepak2king...ak siap plan nak bawak tikar bagai tau ala2 picnic tu..hakhak...air sungai tu jernih gile wa ckp lu...kdg2 kitorang ade jgk masuk2 kaki dalam tu...tp x lame la takut ade pacat...tp 2-3 ari pastu...nafsu kitorang mmg da xley dibendung lg da...dalam ati aku kate "ini x boley jadi..mane bley bazirkan ciptaan Tuhan yg satu ni..kenela nikmatinye" ak dgn dia apalagi..due2 sepakat terjun lam sungai tu dengan sopan...ye diulang ye dengan sopan...hahahha...sbb takut lenjun la..dahle dtg sehelai sepinggang je..mau bogel kaaa? Tapiii...yee tapi....ekspedisi kitorang tidak sampai disitu jee...ak pon bg idea mereng aku kat dia "weh,jom kite ikut laluan sungai ni nak..kite tgk die sampai mane..nanti kite patahla balik" die tu mcm aku je...sume ok je...kakakaka...Maka bermulala ekspedisi kitorang...

Jalan punye jalan...alur sungai tu makin sempit...and kiri kanan penuh dengan semak2...kitorang da start cuak da...pasal dengar bunyik anjing men kejar2 dekat2 situ...tapi ati cekal beb..takut2 gak tp perjalanan tetap diteruskan...pastu bunyik anjing mcm makin kuat gile..mcm da nak dekat ngan kitorang...kitorang pon ala2 askar tgh mengendap anak dare kampung berkemban...dudukla ontok2..senyap2 situ supaya anjing tu x perasan kitorang ade kat situ..kononnnnyela...mcmla anjing tu xley bauu kan ade manusia kat situ...hahaha...lagipon time tu kecik lg mane tau pasal sume tu...and paling penting kitorang mmg tahu kitorang da dekat sgt dgn kawasan merbahaya....sbb kawasan tu mmg banyak anjing liar..pernah la jugak kene kejar ngn anjing kat situ bile ptg2 kitorang buat lawatan sosial kat rumah member kitorang kat situ...hahahahha

Bila anjing tu da x berbunyi lagi and mcm da jauh..kitorang sambungla perjalanan lg..xserik tu...jalan punye jalan sampai la kitorang kat sungai tu punye cabang...start situ sungai tu da makin dalam...and lebar...and deras...hahaha...aku x tahu kenapa semangat aku nak menakluki sungai tu berkobar2 sgt...tp x kene tempatt kan...kalo lah Tuhan tarik nyawa aku time tu..mane tau lemas ke...kene geget anjing ke kan...Tapi nyawa aku panjang lagi keh...Pastu ak rase mcm nak cross sungai tu...dia da bising suh pusing balik tp aku degil gile...entah mcm mane tb2...ak tersalah pijak..ak terpijak bahagian dasar sungai yg dalam..terus masuk sampai dada...hahah lenjun siot...ati da cuak gile vavun da...yela..baju spare xde...tp da lenjun habis....Ak terus buat keputusan..ekspidisi dibatalkan sbb ak da lenjun habis...dia pon da lenjun habis sbb mase aku tergelincir sikit tu ak tarik die sekali kot..koekoekeokeoke....kitorang cepat2 patah balik ke tempat asal...and naik...masetu br teringat..ade hp dalam seluar..masetu aku pakai hp ikan semilang...ala hp nokia 3200 tu..heheh..tgk2 da masuk air hp tu..ak punye pandai masetu pi try2 on hp tu...tp x ley gak...maybe da short...tapi ak malas nak fikir sgt time tu..nyawa aku lagi penting...jap lg balik uma basah2 lenjun mcm ni mau melayang nyawe aku dgn abah n mak..hahah..tau takut...time buat x takut...heheh

Masetu pon da senja..kitorang cepat2 amik brg2 terus jalan kaki balik uma...kalian bayangkan la....sungai tu jaraknye dr uma kitorang lebey kuang 20min jalan kaki...kene lak lalu 2 biji taman..berapa ramai umat yg tgk kitorang lenjun..hahah segan gile time tu tapi perasaan segan tu x ley lawan perasaan takut bile sampai uma nnt..hahhaha...sampai ade yg tegur kitorang "pegi berenang ke?" hahahha..ak x igt la sape yg tanye time tu..sbb jalan pon tunduk2 jalan..takut org kenal..anak sape la ni...huhuhu..sampai kat uma tepat2 azan Mahgrib...cuak gile la nak masuk..sbb mak aku ni jenis kalo lambat balik kene zasss~ Tp Alhamdulillah kene bebel je..tp siap dengan warning...'"Jangan pegi lagi situ" hahahah..

Tapi aku sgt degil2...kepala batu...nak2 pulak due mmg ade tanduk punye olang...esok tu kitorang pegi lagi sungai tu...tp x masuk mandi la..lepak2 king je...tp bile balik mak aku tanye pegi mane...ak kate la pegi sungai...(sungguh jujur ye aku..ak x pandai menipu) heheheh..zasss~ terus kene cantas...hahahha...sakitt woo...padan muke aku sape suh degil nau...lepastu terus insaf..tp kejap jela... eh sowila beb...mane bley bedung kaki harimau...hahhahaha....esok2 tu pegi gak lagi tp kejap2 je sbb takut kene marah kalo balik lambat...sbb pe bile da lepak situ mmg best sgt...bygkan..sawah....tepi sungai...nak cipte sajak pon bley beb...khayal kejap...sedar2 da Maghrib je.....

Beberapa bulan pas exam aku pon pegila saje2 nak tgk sungai tu...wendu la..igt nak menangguk ikan...sbb sebelum2 ni ade jugak niat nak menangguk sbb banyak ikan kat sungai tu..tp x amik port sgt,...tp bile kitorang pegi balik sungai tu....hampa gile..da x mcm dulu...air sungai tu da cetekk...ikan da xde...dan sungai tu da x jernih mcm dulu...da kotor sgt...da jadi mcm tempat salur longkang... Geram je rase....kenapala dorang x tau nak hargai bende2 yg susah lg nak jumpe skg...tibe2 aku emo lak da ni...wendu sehh zaman2 dulu..zaman2 tiada pencemaran...Sejak tgk sungai tu da jd mcm tu ak pon da xde hati nak pg situ lg...sakit atii gua beb...mcm kene toreh2...huhuhu....Tapi aku tetap x kan boley lupe kenangan yg satu tu....kenangan aku ngn dia...

Actually mcm2 yg kitorang buat sebenarnye...nak cete sume sampai bulan depan x siap entry aku ni...tp apa yg aku nak sampaikan....Diala sahabat aku...selalu ade mase aku susah dan mase aku senang...Sume kenangan2 aku dgn dia ak rase xde apa yg boley jd galang ganti...even sekarang pon dia masih ada disitu disaat aku memerlukan...Cumanya....die skg da jd penduduk tetap warga Africa...aku rase die tgh buat persiapan nak sambut Fifa nnt kot...agaggagagaga...jangan mare beb...hahahhahaha..bile nak balik beb...da lame x mandi sungai sesama...jumla kite mandi sungai kat Melaka Wonderland..hahhahaah....



Aku sayang ko sahabat!!

Nilai persahabatan TIDAK akan cair dimusim panas
TIDAK akan beku walau dimusim sejuk
TIDAK akan luruh dimusim hujan
TAPI sentiasa mekar walau bukan di musim BUNGA....

2 budak itam!:

Anne said...

huhu.. kat sungai tu ler ak nangis kat bahu ko mase ak frust gler ngan s%*(*).. ingt lg x??

miss eRynna said...

hehhe....tau2...kat sungai tu jugak aku kantoikan zi z@&!^ tu kan...sesi luah perasaan...adeh2...ak rase sawah tu la saksi segalanya...wawawaw