Pages

Saturday, May 29, 2010

Mari Bina Masjid!

Aku baru balik dari menghadiri beberapa majlis kawen. Kebanyakan dari kawan-kawan aku la..kawan sepejabat..bekas rakan sekelas...penat gile vavi ok...Mungkin disebabkan hujung minggu ni cuti panjang sbb menyambut cuti Wesak pada Jumaat. So ramaila yg amik kesempatan ni tuk meranapkan duit aku yg sedia ranap ni. Mane taknya...satu hari 2 biji rumah kene attend...due bijik hadiah...selama 3 hari berturut2!! x ke koyak poket tuh? Well kompem ade yg jawab...."dtg makan free sudahla...tayah nak nak hadiah2 bagai" weh...nak kene penampar jepun x? kan aku da mention sume tu kawan2 aku...mestile kene bg hadiah....kalo just jemputan kenalan2 jauh atau br kenal takpela dtg makan free je...and aku secara ikhlasnya mengaku ak harap bile aku jemput korang dtg majlis kawen aku nnt jgn x bg hadiah pulak...wawawawa..


Bile ley merase ni..

Oh! Bila ak akan kawen?? Hahahah...itu mmg satu soklan cepu cemas la beb! Hurm...sape yg x nak kawen beb...sume nak kawen...kawen tu kan bina masjid....dapat pahalaa! Tapi...nak kawen bukan senang...bnyk nak kene prepare...mane nak siapkan duit belanja majlisnye...mane nak siapkan duit pelamin...baju pengantin 3 set siap ngn costume romeo and julietnye...kekekek...AND!!! yang paling penting persediaan untuk memikul title sebagai isteri... Tanggungjawab isteri ni besarrr....kene betul2 persiapkan diri dan mental...kao sume tu x disediakan betul2 dan secukupnya sebelum kawen....u can see guyz...kan banyak dgr kes org kawen cerai..kawen cerai...itu sume kawen xde perancangan yg solid la tu.... Lebih2 lagi kes yg berlaku beberapa bulan lepas...pelajar pintar kita adik halimahton (yeke) baru berumur belasan tahun tp?? da sibuk nak kawen...Adikkk...meh akak nak nasihat ni nyahh...ko ni ikutkan nafsu sangat...ko pernah dgr x dik..ikut hati mati...ikut nafsu??? Lu fikirla sendiri dikk! Mcm mane ko nak handle study yg belum habis...dalam mase yg same jd isteri...pastu nnt katekan termengandung...mcm mane ko nak belajar sampai dpt degreee? Nnnt anak2 pon terbiar...last2nye?? "Kami da takde jodoh nak wat cemana" Itu statement yg paling muak aku nak dgr skg... Tapi da kawen pon kan..nak wat cemana...kalo x diikutkan...lain pula jadinya...


Seee...igt senang nak kawen? Skg sume nak kene ade duittt kehh!

Ak x berniat nak doakan yg bukan2 buat adik..tp ak harap adik tahu kesannya. Yang pasti aku masih belum bersedia untuk bergelar isteri...sbb aku masih banyak yg belum dicapai dalam hidup ini..keje pon tunggang terbalik lg...duit makan pon kadang2 ade kadang2 xde...cemana nak bg makan anak2? Hurm...tp mmg x dinafikan la...naluri nak kawen tu mmg ade....cuma bila? Wallahualam...moga segalanya dipermudahkan Nya... Bagi korang2 yg da teringin sangat nak kawen tu...atau da mmg nak dekat tarikh tuk naik pelamin tu....tapi ade masalah2 mental seperti "alamak..nak letak pelamin kaler apa niii?" atau "aiseyy..apa lagi yg kene setelkan ni?" atau "alamak...besok nak akad nikah duit hantaran x cukup ni?" hahah ok x ley blah masalah yg last tu eh...duit x cukup sile jangan berangan nak kawennn!.. Ok2..kalo korang ade masalah2 seperti yg aku sebut td kecuali yg last tuh....boley la korang rujuk website ni...ak da tgk...(ok ak mmg nak kawen T__T ) SetelKahwin.com Serius banyak info2 yg boleh korang gali bak katew nyew kak ogy...hahahah cekidaouutt beb!

2 budak itam!:

sifoo271 said...

amboii..gatai meghela nak nikah...haha..tp x pa..saya lagu mana pn xpa..nikah cpt2 skit..leh makan nasik minyak..

ERynn NAzmy said...

sipot : bukan gatal..naluri tu je yg da ade...kalo org takpe...da boley da..kalo sipot yg nak kawen mmg gelenya la tu..hahah