Pages

Saturday, June 12, 2010

Amalan Rasulullah saw

Al-Quran Juga ada mengajar kita menjaga kesihatan dalam amalan-amalan seharian diantaranya :

1) Mandi Pagi sebelum subuh @ sekurang kurangnya sejam sebelum matahari naik.
Air sejuk yang meresap kedalam badan boleh mengurangkan lemak mengumpul.
Kita boleh saksikan orang mengamal mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk.


2) Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air ais) setiap pagi. Mujarabnya Insayallah jauh dari penyakit (susah nak kena sakit).

3) Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit selepas membaca doa). Ia boleh mengelak dari sakit pening atau migrin. Ini terbukti oleh para saintis yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir keruang
berkenaan.

4) Dalam kitab juga ada melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut. Nabi pernah menegah kita makan ikan bersama susu. di kuatiri akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai dimana dalam badan ayam mengandungi ion+ manakala dalam ikan mengandungi ion-, jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan maka terjadi tindakkan balas biokimia yang terhasil yang boleh merosakkan usus kita.

5) Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli
saintis telah menjumpa bahawa enzyme banyak terkandung di celah jari jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzyme sejenis alat percerna makanan, tanpanya makanan tidak hadam)

6) Sabda nabi Ilmu itu milik tuhan, barang siapa menyebarkan ilmu demi kebaikkan insyaallah Allah akan
menggandakan 10 kali kepadanya. Dalam menyebarkan ilmu tiada istilah copypaste!! "Sebarkankan ilmu danajaranku  walaupun satu ayat!" (hadis Rasulullah saw)

2 budak itam!:

Ms AiReEn MoHd said...

ERKKK YE KER...PATUT LA LEMAK AKU SINI SANE...SELAGI TAK PUKUL 10AM AKU TAK MANDI...OOO PASNI AKU MANDI AWAL LA

ERynn NAzmy said...

samela kite kak eryn...selagi x naik matahari selagi tu la jadi kerbau...huhuhu