Pages

Sunday, June 6, 2010

Nak Cari Suami Pon Kene Pandai Pilih Jugak


Disebabkan mood tengah berbunga2 cinta...pak pom pak pom bunyi kompang org kawen..Skang pon musim org kawen kan...sini sana undangan...So aku pon tb2 feeling2 air gitu kan..Jadi entry ni mmg sesuaila untuk org yg feeling air mcm aku ni...and paling sesuai untuk pompan2 di luar sane yang da teringin sangat nak jd isteri mithali tu...Aku nak share la sikit ciri2 laki yg sesuai sgt di buat laki...huhuhuhu

Yela nak kawen bukan senang..bukan mcm mase kecik2 dulu main kawen2...petang2 pegi je uma sebela "awk2 arini kite main kawen2 nak? awk jd suami kite jd isteri" seb bek budak2 tu x tahu lagi apa maksud malam pertama kan..hahahha.... Yang lelaki pon boley jugak bace..mane tau da teringin sangat nak berbini..boley la persiapkan diri dari awal....

1-Kalo nak pilih suami/isteri pertama sekali lihat pada agamanye...Cukup x solat 5 waktunya...bagaimana die menjaga batas antara lelaki dan perempuan. Dan aku pasti yg ni selalu pompan terlepas pandang iaitu bagaimana lelaki ni menjaga auratnye..Tgk time depa main bola cukuplaaa...hahha

2- Seorang yang berakhlak baik dan sopan tutur katanya..Bukan mcm lelaki yg suke nau ckp "si**", "ce**** ko" atau yg selalu sgt kite dgr "weh ju** jom kite pg makan" hahaha ade ke ajak si ju** pegi makan...iskiskisk

3-Tak pegi tempat2 maksiat mcm clubbing ke...pub ke...korang sendiri tau la kan kalo da pegi situ x kan dorang nak tgk2 kosong je...mestila nak layan seteguk dua...layan segoyang dua..Paling xley blah sambil goyang kompem punye ade sesi rabe merabe...korang nak ke hasil tinggalan org lain?

4-Amanah...selalu jujur dan ikhlas dalam apa je yg dia lakukan.. Bukan buat sumthing hanya tuk mendapat apa yg di hajati jee....og mcm ni lepas da dpt kompen lesap terus..baik2 ade makna tuu..

5-Tak boros, tak kedekut, dan tak membazir duit ke arah yg x betul.. Pompan x dinafikan selalu cr laki yg bnyk duit.. Tapi nak buat ape laki mcm ni kalo duit die yg bersepah2 tu die buat banje awek lain pulak? Kalo dpt laki mcm ni baik fikir 2-3 kali...sok nafkah anak2 pon terabai..

6- Tahu menundukkan pandangan die bile ade pompan lalu lalang depan mata... Bukannye...asal ade pompan seksi lalu je rase nak terkeluar bijik mate. Bukan ke Allah sudah berfirman.."Wahai para lelaki yg beriman, tundukkanla pandanganmu..'' Lalu Allah berfirman lagi antara maksudnye " Wahai para wanita yang beriman..tundukkanla pandanganmu dan jagala auratmu" Cuba nilai pada siapa Allah dahulukan pesananNya?

7- Bertanggungjawab terhadap diri sendiri dan keluarga. Jangan cr yag selfish! Nanti hari2 la korang makan ikan kering.

8- Paling penting cari org yg tenang tidak kira semasa bercakap, memberi pandangan atau nasihat, atau semasa dia dalam masalah...Bukan apa..korang nak ke laki yg panas baran? Aku x sanggup nyah!

Yang aku da nyatekan di atas tu cumala sebahagian dari sudut pandanganaku sendiri. Walau bagaimanapun aku tetap rasa korang bolehla jadikan panduan dalam memilih bakal suami nnt..
Tapi harus diingat...jika tak dapat lelaki seperti ciri 2 hingga 8... Ciri yang pertama di wajibkan! Biarlah tidak berharta tetapi pengetahuan agama bawa ke syurga...Cewahhhh! Hahhahah

7 budak itam!:

iJoi said...

ummm betul..aku sokong..aku juga mencari isteri yg baek dalam mase yg same aku cube belaja dari kesilapan lalu..lelaki yg baek untuk wanita yg baek dan wanita yg baek untuk lelaki yg baek..

ERynn NAzmy said...

betul3 (mcm upin)..
ak tgh tgu nasi minyak ko je ni

iJoi said...

haha ala ko la dulu kwen hikhik..ti jgn lupe jemput aku huhu law lupe aku merajuk x mo kawan ko hihihi :P

ERynn NAzmy said...

ak lambat lg....aiyakk..lelaki merajuk sangat ugly wooo! hahah

iJoi said...

aku merajuk tambah ensem beb :P

Anne said...

hurm.. sbb tu la x salah kalo memilih.. tp nk cr 100% perfect tu mmg ssh.. at least maybe kite leh ubah kekurangan die..

ERynn NAzmy said...

betul! x salah memilih...tp jgn terlalu memilih! yg penting agama yg die pegang tu..sbb suami la nnt jd ketua kuarge..sape lg yg akan bimbing kuarge kan...