Pages

Monday, June 7, 2010

Mari Berblog Secara Berhemah!

Aku tahu aku blogger baru. Masih merangkak2 nak kutip pengalaman dan ilmu..Banyak gile vavun lg yg perlu aku belajar dlm dunia blogging ni...Tapi walopon ak newbie..ak tetap nak bg nasihat pada newbie2 mcm aku jugak...termasuk dengan aku sekali la.. Ini nasihat untuk kita bersama.. Tiada kompromi!

Sejak aku mule berblogging ni ak jadi gian nak post entry hari2...ditambah pulak aku ni terlebey2 mase lapang yg ada...Celik je bijik mate bende pertama aku buat bukak lappy! Sungguh x senonoh aku kan...dengan gigi x gosok...hahaha...Dan bile ade comment yg masuk dgn kadar 0.001 m/s aku akan balas...huhuhu

Tapi apa yg aku perasan sejak mule berblogging ni adalah aktiviti blogwalking...Ramai la jugak yg masuk blog aku ni dgn tujuan blogwalking..so ak dengan baik hatinye menjenguk la blog mereka. Sambil2 bace artikel yg ade...lau aku rase artikel tu aku ade idea nak tgl komen apa aku akan tglkan..kalo xde aku just tglkan jejak..

Sebenarnye aktiviti blogwalking ni bagus..boley cr ramai kawan2 bloggers..boley bertukar2 link..boley saling sapot each others punye blog..Tapi honestly apa yg x bestnya...kenapa bile aku blogwalking and tgl komen..korang malas nak tgl komen jugak? Just tgl msg singgah je..Atau sekadar korang nak up kan traffic je? So bende2 mcm ni buatkan aku pon jadi malas da nak blogwalking dan komen. Sorry to say..aku newbie jugak tp aku punya perasaan jugak..heheh...Honestly jugak aku nak katekan...sesetengah...diulang ye SESETENGAH (tidak sume) blogger yg senior la jugak agak sombong ye...huhuh (gigil tgn aku nak taip mende ni tau)..bukan ape..bz dok promote blog dorang..suh masuk and komen la ape la...tp bile aku da komen? jangan harap la nak reply or sapot semula...x elok la mcm tu kan...ibarat kan org memberi kite merase...org memberi kite menerima...tp..die dok terima je...tp x nak memberi..(paham ke ni)...


Pastu aku pon mengGOOGLE kan diri aku bende2 mcm ni dan aku pon terjumpe artikel ni...
Team Klik2! .. Sila baca artikel tu sampai habis!

Secara jujurnya...aku tidak mahu terlibat dengan benda2 mcm ni..mmg korang baik hati tlg up kan traffic aku...tanx aku ucapkan..tp ianya tidak membuat aku berada di landasan yg sepatutnya..Ingat balik niat korang...kenapa nak jd blogger? Nawaitu kene betul..Aku bukanla nak kate aku ni pandai sgt bab blogging...mcm aku ckp awal2 td entry ni juga buat peringatan untuk diri aku...betul kata penulis artikel tu..kdg2 ak tgk ade yg serabut sgt dengan bermcm2 widget...pop up sana sini..ade yg buat lappy aku terus lembab semacam...

Jadinya mcm nila....jom kite sume berbalik pada niat asal kenapa kite berblogging.Kalo betul korang suke artikel aku..sile komen...jika tak suke diharap jangan komen yg bukan2...jika nak beri tunjuk ajar..silakan..jika sekadar singgah tapi xde niat pon nak sapot aku dalam berblogging...x usah masuk pon xpe...Kepala aku serabut gile da ni..sbb hati aku da sakit...(ketaq ni).. masuk blog aku minta komen blog korang tp korang ignore blogger br mcm kitorang...jika blogger baru yg buat perangai team2 klik ni dipanggil najis..so blogger lame (ditekan lgi tidak sume) yg letak idung setinggi langit tu dipanggil apa ye? so? Ade aku kesah? huhuhuh....

(Jangan saman saya..sy org susah!)

7 budak itam!:

Idda Hashim said...

Wuakakakaka...entry paling sedih je bunyinye..biarlah sy jadi pengomen terbaik..hehe kadang sy pun terkena gak, tapi bila ingat balik, org nk komen/tinggalkan jejak ke, sy tak kesah..sbb tu follower x ramai..hahahaha..kena tinggalkan jejak kat blog korang lak pasni..hehehe

ERynn NAzmy said...

@idda hashim
huhuhu...bukan sedih ni kak..ni kecewa dgn sesetengah blogger..hehhe...sy pon da x nak kesah da...bia la traffic sikit pon..nak tgk siapa yg betul2 minat blogging..bukan takat nak kejar traffic je..br la tahu entry kite tu kualiti ke x kan...dr situ br ley nilai apa yg kene ubah and betul kan..

iJoi said...

haha xpe2 aku pon leh comment hang pe keh3 jgn sdey2 k :P

ERynn NAzmy said...

@steng
mane de sedey...iskiskisk...frust je..hahah

iJoi said...

aloaloalo cian kat dia hehe xpe2 sabo tu kan sebahagian dari iman..sabarkan diri k.. :)

known as shed cepet said...

huhuhu..sabar ye rynn..kite pun mcm tu..

ERynn NAzmy said...

@shed..
hehehe...jom kite buat satu community nak? bukan team klik2 tau...tp community...huhuhu